Je roeit 54 km door het authentieke Moerwijk, het schitterende Westland, langs Monster waar je de duinen kunt aanraken en de zee kunt ruiken, de groene veenpolders rond ‘t Woudt, de brugwachter van Schipluiden en de historische buitenplaats Hofwijck in Voorburg.

De route is uitdagend. Roeiers en stuur dienen daarom goed op elkaar ingespeeld te zijn. Er is een lange smalle vaart waar je moet ‘pieterburen’. Er zijn veel lage bruggen. Let altijd goed op de hoogte. Minder vaart; leg eventueel de boot stil; ga liggend (niet bukkend) onder lage bruggen door; zorg dat de stuur onderuit kan liggen en wacht op het commando van de stuur voordat je je hoofd weer omhoog steekt. Er staan op onverwachte plekken palen en dukdalven in het water. U bent niet alleen op het water, let goed op ander verkeer en neem geen voorrang. Minder vaart bij kruisingen, bochten en bruggen en laat de boeg meekijken naar kruisend verkeer.

Schrikt deze uitdaging je niet af, dan kun je je op meerdere manieren op de route voorbereiden. Lees daarom deze pagina zorgvuldig door voor een goede en veilige vaart.

Routebeschrijving & waterkaart

In de Routebeschrijving voor in de boot wordt telkens de afgelegde afstand in km aangegeven met daarachter de vanaf hier te volgen route. Op de waterkaart zijn bij de bruggen de hoogte (H) en wijdte (W) in decimeters aangegeven. De kaarten zijn Noord boven georienteerd. De route is op deze waterkaart met een gekleurde lijn gemarkeerd, die het te bevaren water (in de kleuren blauw en geel) volgt. De route voor de prestatieroeiers en de wedstrijdroeiers is grotendeels hetzelfde en is in rood aangegeven. De afwijkende delen voor de prestatieroeiers zijn in blauw aangegeven. De gedeelten, waarin de route voor wedstrijdroeiers afwijkt, zijn groen aangegeven. Voor calamiteiten zijn de belangrijkste straatnamen opgenomen.

Interactieve kaart

Bekijk de routes met foto’s in de interactieve kaart. De interactieve kaart is slechts een impressie van de route en geeft niet alle uitdagende punten weer.

GPS Tracks

Via afstandmeten.nl zijn de routes voor de prestatietocht en de wedstrijdtocht te downloaden voor je GPS.

Tips

Pieterburen: Op de Strijp en Strijp Reijnerwatering is Pieterburen het handigst. Pieterburen is de riemen aan één zijde slippen en aan de andere zijde roeien met tegenstuur. Met vaste bank beginnen en langzaam opbouwen als het roer door de toenemende snelheid meer druk krijgt. Gebruik de peddel als hulp. Probeer zoveel mogelijk de vaart erin te houden.
Lage bruggen: Let bij alle bruggen goed op de hoogte. Minder vaart; leg eventueel de boot stil; ga liggend (niet bukkend) onder lage bruggen door; zorg dat de stuur onderuit kan liggen.
Scheepvaart: U bent niet alleen op het water, let goed op ander verkeer en neem geen voorrang.
Minder vaart: bij kruisingen, bochten en bruggen en laat de boeg meekijken naar kruisend verkeer.

Doorkomsttijden & controleposten

In verband met de veiligheid worden uiterste doorkomsttijden gehanteerd. Mist een ploeg een controlepost door materiaalpech, omdat men verdwaalt is, afwijkt van de route, te langzaam vaart of anderszins dan dient de ploeg meteen contact op te nemen met de organisatie. Dit geldt ook als men na 17:00 nog op het water is.

Uiterste doorkomsttijden

  • 11:00 uur – CP1 op 7,5 km – Strijp Reijnerwatering – Strijpkade 21, Den Haag
  • 12:00 uur – CP2 op 17 km – Windhappers – Nieuweweg 75, Den Haag
  • 13:00 uur – CP3 op 24 km –  restaurant The Vineyard (voorheen de Westlandse Druif) – Vlotlaan 535, Monster (alleen prestatietocht)
  • 15:00 uur – CP4 op 42 km – Zouteveensebrug, Schipluiden (tijdneutralisatie wedstrijd)
  • 16:00 uur – CP5 op 46 km – Hertog Govertkade 1, Delft (doorstart wedstrijd)
  • 16:30 uur – CP6 op 52 km – Sionsstraat, Voorburg (keerpunt, rondmaken) (alleen wedstrijdroeiers)
  • 17:00 uur – Finish op 54 km – RV De Laak

Weet je nu welke route je wilt gaan varen? Lees dan de algemene informatie door en schrijf je in.